Gazetemizin Spor Servisi Sorumlusu Nihat Mermer, Ada’da yapılan hummalı çalışmaları sizin için analiz etti ve müjdeli haberi de kamuoyuyla paylaştı: Önümüzdeki sezon, stat kapasitesi arttırılacak.
O, Linyitspor’suz; Linyitspor, onsuz olamaz. Nice rakiplerin çimlerine gömüldüğü, yılların yorgunluğuyla duvarları solmuş, çatıları eskimiş Ada Stadı, bir yıllık gecikmenin ardından kapılarını yeniden seyircilere açmayı, efsane takımların oyuncularını çimlerinde ağırlamayı bekliyor. Gazetemizin Spor Servisi Sorumlusu Nihat Mermer, Ada’da yapılan hummalı çalışmaları sizin için analiz etti ve müjdeli haberi de kamuoyuyla paylaştı: Önümüzdeki sezon, stat kapasitesi arttırılacak.
2009-2010 sezonunda şampiyon olarak tarihinde ilk kez Bank Asya 1. Lig’e yükselen TKİ Tavşanlı Linyitspor, Ada Stadı’nın 1. Lig kriterlerine uymamasından dolayı, maçlarını Kütahya Dumlupınar Stadı’nda oynamak zorunda kalmıştı. Bir türlü aşılamayan prosedürler ve proje hatalarından dolayı öksüz kalan Ada Stadı, 2011-2012 sezonunda yeniden futbol arenası olmak için gün sayıyor.
Basın Tribünü Büyütülecek
Geçen sezon, yapımında büyük sorunlar yaşanan Protokol ve Basın Tribünü tamamlandı ve eksiksiz olarak hazır hale getirildi ancak yayıncı kuruluş TRT’den gelen istek üzerine kamera odaları öne doğru uzatılarak tamamiyle Şeref Tribünü’nün üzerini kaplar hale getirilecek. Böylelikle, kamera açılarında sorun olmayacak. Basın Tribünü; çalışma odaları, enerji kaynakları, internet erişimi, yiyecek-içecek bölümüyle tamamen hazır hale getirilmiş durumda.
Kapalı Tribünler Tamamen Elden Geçiyor
3500 adet koltuğun yenilendiği Ada Stadı’nda, Kapalı Tribün’deki kırık koltukların tamamı sıfır koltuklarla değiştirildi. Daha önce 2300 kapasiteye sahip tribünler, 3500 kişilik kapasiteye ulaştı lakin bunu yeterli görmeyen kulüp yetkilileri, yeni yapılan kale arkası tribünlerin hemen yanına, 500 kişilik portatif tribün yapmayı planlıyor. Bunun yanında, kapalı trribünlerin en arkasında bulunan yürüyüş alanlarına ek koltuklar monte edilerek 300 kişinin daha maç seyretmesi düşünülüyor. Ayrıca, seyrek halde bulunan koltuklar birbirine yaklaştırılarak, mümkün olduğunca fazla seyirci almak için çaba gösteriliyor. Böylelikle, seyirci kapasitesinin 4850 kişi olması planlanıyor.
Statta Kuş Uçurtulmayacak
Özellikle Kapalı Tribün’de ve stat çevresinde bulunan 18 adet kamera ile stat güvenliği sağlanacak. Kişilerin göz renklerini belirleyecek kadar teknik donanıma sahip 3 adet hareketli kamera ve 15 adet sabit kamera ile tüm tribünler, giriş-çıkışlar, özel otopark alanları kontrol altında tutulacak ve herhangi bir olumsuz durumda, kişilerin kimlikleri anında belirlenecek.
Engelsiz Linyitsporlular da Unutulmadı
Engelli Tribünü’nün de giriş-çıkışlarında yapılan düzenlemenin yanı sıra engelli seyircilerin kullanabileceği tuvaletler, kale arkası ve misafir takım seyircilerinin kullanabileceği tuvaletler, kısa sürede inşa edilecek. Tuvalet montajlarının, 8 Ağustos 2011 tarihinde bitirilmesi planlanıyor. Tüm tribünlerde, büfeler de bulunacak. Ayrıca, kale arkası ve kapalı tribünlerde, kafeteryaların da yapılması program dahilinde.
Yedek Kulübeleri ve Skorboard Taşındı
TFF’nin kriterleri gereğince, stadın seyircisiz bölümünde bulunan yedek kulübeleri, Şeref Tribünü’nün önüne taşınacak. Bu amaçla; bir buçuk metre derinliğinde kazılan temellerin içine otutturulacak yedek kulübeleri, TFF’nin istediği standarta kavuşmuş olacak. Kapalı Tribün’ün en önündeki seyirciler, taç çizgisindeki mücadeleleri görme konusunda küçük sıkıntılar yaşayabilecekse de oyunun genelini süzme konusunda sorun yaşamayacaklar. Seyircilerin, olası taşkınlık anında, yedek kulübelerine karşı bulunabilecekleri hareketlere karşı da önlem alınmış vaziyette. Kapalı tribünlerin önlerine konulacak yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki bariyerlerle, yaşanabilecek tehlikeler önlenmiş olacak ancak yetkililer, Tavşanlı seyircisinin sağduyulu olmalarından dolayı endişelerinin olmadığını, ısrarla belirtiyorlar.
Ayrıca, Ada mesireliği tarafında bulunan skorboard da yine yönetmelik gereğince Şeref Tribünü’nün tam karşısına taşındı.
Yeni Kale Arkası Tribün’e Kardeş Planlanıyor
Şu an 1450 kişi kapasiteye sahip olan ve Ada tarafındaki kalenin arkasına inşa edilen tribüne ek yapılması planlanıyor ancak gerekli alt yapının sağlanması zaman alacağı için, 500 kişilik portatif tribün, Kale Arkası Tribünü’nün hemen yanına kondurulacak. Koltuk ilavesi ile 2000 kişilik olması planlanan tribünün önündeki devasa merdivenler dikkat çekiyor.
TFF’nin kriter olarak istediği bu merdivenler, yanyana 5-6 kişin inebileceği büyüklükte ve acil durumlarda (yangın, deprem vs), seyircinin çok çabuk şekilde sahaya inebilmesi için dizayn edilmiş vaziyette. Normal şartlarda bu merdivenler hiç kullanılmayacak ve kullanılmaması için de merdivenlerden sorumlu görevliler olacak.
Kale arkasından olan girişler, tribünün arkasındaki kapılardan yapılacak ancak soyunma odalarının girişiyle ve tribün girişlerinin birbirine yakın olması dolayısıyla; Tavşanlı Belediyesi ile yapılacak ortak çalışma sonrasında, girişler, duvar ile ayrılacak. Sporcular ve seyirciler, birbirlerini göremeyecek.
Soyunma odalarının girişinde bulunan açık alana, takım otobüslerinin park yapması için kapalı alanlar inşa edilecek. Böylelikle, otobüsler, başka yerlere nakledilmeyecek.
En Büyük Sorun ‘Otopark’
Daha önce, otopark olarak kullanılan alanın, yeni yapılanmayla birlikte ‘1. Derece Güvenlik Alanı’ haline getirilmesinden ötürü, stada arabasıyla gelecek seyirciler, büyük sıkıntı yaşayacak. Takım otobüslerinin ve birinci derecede protokol üyelerinin dışında, kimse aracını stadyum içerisindeki alanlara park edemeyecek. Dolayısıyla, Ada Stadı civarında oluşturulacak otopark alanlarına şiddetle ihtiyaç olacak.
Biletsiz Seyirci İmkansız Gibi
Güvenlik alanlarında, biletsiz seyirci olamayacak. 1. Güvenlik Alanı’ndan geçen seyirci, turnikelerin bulunduğu 2. Güvenlik Alanı’na gelecek. Yeni düzenlenen sisteme göre, manyetik okuyucusu bulunan turnikelerden geçebilmek için mutlaka bilet almak gerekecek. Biletteki barkodu okumadan açılmayacak turnikeler dolayısıyla, hem seyirci sayısı tam anlamıyla bilinecek hem de biletsiz seyirci, stada giremeyecek.
Yeni Soyunma Odaları, Süper Lig Kriterinde Hatta UEFA’ya Bile Uygun
Her şeyden evvel, yeni yapılan soyunma odalarının, Süper Lig kriterlerine dahi uyduğunu belirtelim. Soyunma ve basın odalarına giren bölümün ön tarafı, büyükçe bir alan ve yayıncı kuruluşun ‘Flaş Röportaj’ olarak adlandırılan maç sonu röportajlarını yapabilmesi için gayet sağlıklı. Soyunma ve hakem odalarına giden koridorun zemini, TFF kriterlerine uygun olarak yumuşak ve kaymaz maddeden dizayn edilmiş. Yeni Kale Arakası Tribünü’nün altındaki bu yerde; basın toplantı odası, soyunma odaları, hakem (bay ve bayan) ve gözlemci odaları, eş güdüm toplantı odası, doping kontrol odası, sağlık odası, personel odası ve depolar mevcut. (Kapalı tribünlerde de seyirci ve sporculara yönelik sağlık odaları olduğunu da ekleyelim) Soyunma odaları için TFF’nin belirlemiş olduğu kriter olan 75 metrekarelik alanlar, burada 90 metrekare ve kriterleri aşmış vaziyette.
Zeminin Daha İyi Olması İçin Çalışılıyor
Revize çalışmalarının yapıldığı Ada Stadı’nın zemininde herhangi bir sıkıntı olmadığı belirtildi. Kış aylarıyla yaz aylarındaki hava sıcaklıkları arasında uçurum derecesinde fark olmasından dolayı oluşan hafif sertleşme, geçen Cuma günü yapılan zemin yumuşatma çalışmalarıyla giderildi.
Orta sahada bulunan drenaj sorunu çoktan aşılan zeminin, Kapalı B Tribünü önündeki drenaj problemi de kumlama çalışmalarıyla giderilmeye uğraşılıyor. 2. Lig’deki kadar kötü bir zeminin olmayacağına garanti veren yetkililer, tamamen sorunsuz bir zemin için çimlerin ve toprağın hepsinin kaldırılarak sil baştan drenaj yapılması gerektiğini bildiriyor ancak bu işlemin hem uzun soluklu hem de aşırı maliyetli olmasından dolayı, mevcut durumu en iyi hale getirmeye çalıştıklarını anlatıyorlar.
Sahanın tamamı, geçen sezon itibariyle otomatik sulamaya geçirilmişti. İnsan gücüne gerek kalmadan günde iki kez sulanan çimlere, hava durumuna göre ayarlanmış zamanlayıcılarla gerekli su oranı veriliyor.
Artık Herkes Spor Yapabilecek
Sahanın etrafını çevreleyen yürüyüş parkuru da kötü görüntüsünden kurtulacak. Parkurun tamamı, ‘Kiremit İrmiği’ olarak adlandırılan malzeme ile kaplanacak ve artık Tavşanlı Halkı, hafta sonundaki mücadelelerin haricindeki günlerde, Ada Stadı’na gelerek yürüyüş ve koşularını ‘ücretsiz’ olarak yapabilecek. Tüm gün açık olacak stadyumda, ister sabah ister akşam saatlerinde, spor yapılabilecek.
Linyitspor’un Süper Lig Şansı Var
Türkiye’yi alt üst eden şike skandalı sonrasında ertelenen liglerle birlikte, TFF’den gelen açıklamaya göre; Süper Lig ve 1. Lig, 18 takım ile oynanacak. Süper Lig’den 4 takımın düşürülmesi konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Şayet, böyle bir durum olursa; TKİ Tavşanlı Linyitspor da Süper Lig’e yükselecek.
Bu olasılık karşısında tedbirli davranan Linyitspor yönetimi, bir yandan artan maliyetlerle uğraşırken, bir yandan da B planı için tetikte bekliyor. Eğer; Linyitspor, Süper Lig’e çıkarsa, ilk olarak federasyondan gelecek yaklaşık 21 Milyon Lira ile takım ve stadyum, Süper Lig’e uygun hale getirilecek.
Ada Stadı ve Kütahya Dumlupınar Stadı’nda ışıklandırma olmaması dolayısıyla; Süper Lig maçları, TFF’nin belirleyeceği illerde oynanacak ve birkaç haftalık süre içinde, stadyum ışıklandırılacak. Bunun yanında; güvenliğin artıırlmasıyla birlikte kriterlere uygun otopark sorunu çözüldüğü taktirde, Linyitspor yüksek olasılıkla Süper Lig maçlarını Ada Stadı’nda oynayacak.
10-15 Ağustos 2011 Tarihleri Arasında Tescil Bekleniyor
Eksikliklerin tamamlanması konusunda son noktaya geldiklerini belirten yetkililer, 10 ila 15 Ağustos’a kadar stadı bitirip, uygunluğunun tescili için TFF temsilcilerini beklemeye koyulacaklar.
Seyirciye Çağrı Var
Stadın çalışmalarını yürütenlerden duyulan en büyük şikayet, lojistik desteğin yeterli gelmeyişi konusunda... Örneğin, bir fork lift veya vince ihtiyaç duyulduğunda, belirlenen makinelerin stada gelinceye kadar geçen sürede zaman kaybı yaşamak, çalışan sayısının kısıtlı olmasından dolayı işlerin tıkır tıkır yürümemesi gibi sorunlar, motivasyon eksikliğine yol açıyor.
İyi günde kötü günde takımının yanında olan vefakar seyirci, organize biçimde yardım etmeye gelirse, stadyumun kalan işleri çok daha çabuk bitirilebilir. Stadın duvarlarının boyanmasında, moloz atımında, malzeme yükleme-kaldırımında fazla sayıda insana ihtiyaç duyan yetkililer, stadyumu sesleriyle inletecek taraftarlara çağrıda bulunuyor: “Gelin, bir taşın ucundan da siz tutun. Türkiye, dayanışma görsün!”
Yetkililer, esnafa da çağrıda bulunuyor: “Birlikte kazanacağız! Tavşanlılıyız, unutmayın!”
Ada Stadı 10.000 Kişilik Olacak
Tavşanlı Belediyesi’nin girişimiyle, kapalı tribünlerin karşısında bulunan duvardan itibaren, 5700 metrekarelik alan, ‘Spor Alanı’ olarak belirlendi. Bu imar uygulaması ile Tavşanlı Belediyesi, istimlak ettiği bölgeleri ‘spor alanı olarak kullanılması şartıyla’, İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne ‘bedelsiz’ olarak devretmeye hazırlanıyor.
Bu gelişmeler sonrasında elini çabuk tutan İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü, hemen proje taslağı hazırlatarak ilk adımları attı. En az 3500 kişilik bir kapalı tribünün daha yapılabileceği stadyumda, mevcut tribünlerin de iyileştirilmesiyle birlikte 10 Bin kişilik seyirci kapasitesine ulaşılabilecek.
TFF’den Ödenek İstendi
Kale arkası tribünün yarım projeyle uygulanmasından dolayı, Linyitspor yönetiminin, TFF’ye ek ödenek için başvurduğu öğrenildi. TFF’den çıkacak ödenekle şu an portatif tribün yapılması planlanan yere asıl tribünleri yapmayı planlayan kulüp yönetimi, belediyenin de yaptığı atılımla oluşan gelişmeler sonucunda, aynı planla tüm stadı tribünle donatmayı düşünüyor. Hatta, doğru adımların atılması durumunda, bir yandan 2011-2012 sezonu maçları oynanaırken, bir yandan da stattaki inşaatın devam etmesi söz konusu.
Yeni tribün alanlarına çekilecek yüksek brandalarla inşaat alanları gizlenecek ve çalışmalar, maçların oynanmasına engel teşkil etmeyecek. Böylece Ada Stadı, yapılan düzenlemelerle Tavşanlılılar’ın gönlünde ADA ARENA olmayı kat be kat hak edecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder